Soms lees je iets en heb je zo’n ‘aha’ momentje.. Dat had ik toen ik dit las over moedermelk en melkchocolade in ‘Het slimme darmen dieet’ (Dr. Michael Mosley):

‘ Melkchocolade is zeer verleidelijk. Daar zijn meerdere redenen voor, waaronder de smaak, de geur en hoe het in je mond smelt. En marketing natuurlijk. Maar verder heeft het ook de magische ’50/50’-verhouding: de helft van de calorieën in een reep chocolade bestaat uit suiker, de andere helft uit vet. Je zult merken dat hetzelfde geldt voor veel etenswaren waarnaar je heel erg kunt hunkeren, zoals donuts en ijs. Hoewel suiker als ‘verslavend’ wordt beschouwd, zouden maar weinig mensen zomaar een bak suiker leegeten. Je drinkt ook niet even een glas room leeg. Maar voeg die twee samen, geef het een lekker smaakje, bevries het en voilà, je hebt ijs – en dat smaakt altijd onweerstaanbaar naar meer. Waarom is die 50/50-verhouding zo belangrijk? Misschien komt dat doordat het eerste voedsel dat je ooit hebt gekregen diezelfde verhouding had. De calorieën in moedermelk komen voor de helft uit suiker en voor de helft uit vet, een verhouding die je nergens anders zult aantreffen in de onbewerkte levensmiddelen die je eet.’ 

Leuk om te weten toch? En mocht je nu net als ik een chocolade liefhebber zijn, probeer dan eens over te stappen naar pure chocolade (vooral die met veel cacao). Die bevat minder suiker, en ik vind het minder verslavend.

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s